О времени и о себе / Чайлдфры: за i супраць

Ва ўсiм свеце ёсць пэўная колькасць людзей,якiя ня маюць дзяцей,таму што гэта iх свядомы выбар, таму што яны гэтага ня хочуць.Прычым, як правiла, гэта досыць паспяховыя людзi, якiя пры жаданнi цалкам маглi бы забяспечыць сваiх дзяцей. Але як раз такога жадання у iх няма.

У чайлдфры, як у любой падобнай канцэпцыi, ёсць свае прыхiльнiкi i зацятыя апанэнты. I у кожнага боку ёсць свае, як iм падаецца, пераканаўчыя аргументы. 

Людзi, якiя прытрымлiваюцца пазыцыi чайлдфры, ў асноўным аргументуюць гэта асабiстымi матывамi - проста iм непатрэбныя дзецi, i у iх няма жадання iх мець. Бо гэта вялiкая адказнасць, купа праблемаў, якiя непазбежна спадарожнiчаюць выхоўванню дзяцей. Карацей, без дзяцей банальна лягчэй жыць. Бо яны не перашкаджаюць табе жыць так, як ты хочаш.

Другi бок, ў сваю чаргу, звычайна кажа пра тое, што нараджэнне дзяцей - грамадзкi абавязак, прызначэнне кожнай жанчыны. А калi яна гэтага ня робiць, то з ёй нешта не так.Аргументацыя спрэчная, але яе досыць часта выкарыстоўваюць ў дыскусiях на гэтую тэму.

Я асабiста мяркую, што мець або не мець дзяцей - асабiстая справа кожнага чалавека. I прымушаць да гэтага нiкога не патрэбна. Колькi мы бачым прыкладаў няшчасных, непажаданых дзяцей, народжаных па дурасцi, выпадкова. Памылкi маладосцi, так бы мовiць.Нараджэнне дзяцей - гэта свайго кшталту паклiканне, i гэта нельга рабiць толькi таму, што, маўляў, гэта агульнапрынята, так робяць ўсе ды iнш. Добрымi бацькамi становяцца тыя людзi, якiя вельмi хочуць выхоўваць дзяцей, сапраўды вельмi гэтага жадаюць. А калi не, дык навошта сябе гвалцiць, рабiць тое, што патрэбна не табе, а iншым людзям. Хай нават блiзкiм.

Беларусь, як i большасць постсавецкай прасторы, дагэтуль застаецца краiнай з досыць патрыярхальным грамадзтвам, ў якiм пануюць традыцыйныя канцэпты ды устаноўкi. Да таго ж, з самых высокiх трыбунаў гучаць заклiкi да жанчын нараджаць болей, перыядычна лунаюць iдэi пра ўвядзенне адмысловага падатку на бяздзетнасць. Таму "чайлдфры" часта сустракаюцца з асуджэннем, непрыманнем сваёй пазыцыi, цiскам з боку навакольнага асяроддзя. Гэтым яны мне нечым нагадваюць прадстаўнiкоў сэксуальных меншасцяў, да якiх у нас таксама ставяцца не надта талерантна. Мы збольшага не умеем нармальна спрымаць людзей, ў нечым адрозных ад нас. I вось гэтаму, як мне падаецца, нам не зашкодзiла бы павучыцца.
Как вы относитесь к чайлдфри?
Позитивно, сам(а) придерживаюсь этой позиции 0 %
Негативно, подобного явления не должно быть в нашем обществе 0 %
Толерантно, каждый человек имеет право выбора 0 %
Голосовать
 
  • poker-face, 21.04.2018 18:11 #
    +1
    1
    Позитивно, но сама не придерживаюсь этой концепции
    ответить на комментарий
  • Lapka, 21.04.2018 18:48 #

    Я, как Вероника)
    ответить на комментарий
  • Beautyconsultant, 21.04.2018 19:52 #

    Толерантно
    ответить на комментарий
  • Lea, 21.04.2018 20:44 #

    позитивно
    ответить на комментарий
  • Nayana, 21.04.2018 20:51 #

    Я теперь убежденный чайлд-фри))))
    ответить на комментарий
  • restart, 21.04.2018 21:25 #
    +2
    2
    Толерантно, каждый живёт как считает правильным для себя. У меня есть ребенок и если получится хотела бы второго
    ответить на комментарий
  • june-V, 21.04.2018 21:53 #

    Стаўлюся талерантна, хай сабе і з пэўным раздражненнем.
    ответить на комментарий
  • elina, 21.04.2018 21:55 #
    +1
    1
    Я бы не лезла никому в душу с убеждениями. Пусть живут, как хотят.
    ответить на комментарий
  • fostermama, 22.04.2018 03:27 #
    +3
    3
    И я не смогла проголосовать, потому, что мне дети нужны, но к чайлдфри - очень позитивно отношусь. Считаю их граждански сознательными, честными и добрыми людьми. И думаю, что, кроме детей, есть много других, настолько же важных для общества, " смыслов жизни".   Искренне благодарна людям, которые имеют честность жить так, как им самим хочется, и не мешать другим. Можно даже сказать, что я их люблю ))
    ответить на комментарий
  • daria-boyko, 22.04.2018 07:49 #

    Я никак не отношусь, все пусть живут как хотят:)
    ответить на комментарий
  • Letto, 22.04.2018 09:17 #
    +2
    2
    Я считаю вообще глупо залезать так в чужую жизнь. Кто-то не может, кто-то не хочет. Выдавала бы лещей тем, кто спрашивает у других "а когда уже детки?"
    ответить на комментарий
  • Marleniken, 22.04.2018 14:28 #

    Пофиг) Каждый решает для себя.  А вообще, это тема для большого срача, странно, что он еще не начался  
    ответить на комментарий
  • Leonid, 22.04.2018 14:40 #
    +7
    7
    чайдфри как некоторые веганы. Всем пофиг как они живут, но им постоянно хочется доказать, что они "такие же как и все, но немного лучше". Меня в чайдфри раздражает только сам термин. Люди не имеют детей только по двум причинам: - не получается -не хотят "Не хочу" довольно веская причина, которая не требует ни подведения философии с отдельной терминологией ни объединения в социальные группы. Другое дело когда ЧФ объединяются в стаи и начинают травить "яжематерей" или просто семьи с детьми, показывая на красивых фотках с Бали, что жить надо именно так, а не среди подгузников и памперсов. Большая часть негатива связана именно с этим явлением, а не с бездетностью.
    ответить на комментарий
    • agnostic, 23.04.2018 18:12 #
      +1
      1
      Согласна полностью.
      ответить на комментарий
  • simplelife, 23.04.2018 18:48 #
    +1
    1
    Очень личная и сокровенная территория. Меня радует, когда те, кто хотят и осознанно к этому подходят, становятся родителями (биологическими или приемными - неважно), но я понимаю и тех, кто по разным причинам решает не вступать на этот путь. Что я не поддерживаю, это то, когда на человека начинают смотреть свысока в зависимости от того, какое решение он или она принял в этом вопросе.   
    ответить на комментарий
  • Hellga, 24.04.2018 08:56 #
    +2
    2
    как грустно бы мы жили ,если бы пипл нельзя было объединить под одним определенным термином...были бы просто серой массой..а так..всегда есть о чем/о ком поговорить)))
    ответить на комментарий
Ответить автору поста
dmitry90
115 постов
Последние комментарии
aksinia
sonejka-ja
function li_counter() {var liCounter = new Image(1,1);liCounter.src = '//counter.yadro.ru/hit;bloger?t44.6;r'+((typeof(screen)=='undefined')?'':';s'+screen.width+'*'+screen.height+'*'+(screen.colorDepth?screen.colorDepth:screen.pixelDepth))+';u'+escape(document.URL)+';'+Math.random();}